JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Încheiere premergătoare. Cale de atac. Principiul disponibilității

4 mai 2017
Vizualizari: 171
  • C. proc. civ. din 1865: art. 282 alin. (2)

Potrivit art. 282 alin. (2) C. proc. civ. din 1865, „împotriva încheierilor premergătoare nu se poate face apel decât odată cu fondul, în afară de cazul când prin ele s-a întrerupt cursul judecății”. Fiind vorba de o încheiere prin care s-a soluționat o chestiune litigioasă, partea nemulțumită de soluția respectivă trebuie să formuleze calea de atac prevăzută de lege atât împotriva hotărârii prin care a fost soluționat fondul cauzei, cât și împotriva încheierii respective, în considerarea principiului disponibilității, aplicabil și în materia căilor de atac. Altfel spus, exercitarea căii de atac prevăzute de lege împotriva hotărârii pronunțate asupra fondului cauzei nu se consideră a fi făcută, în mod implicit, și împotriva încheierilor premergătoare prin care au fost soluționate diferite excepții în cursul judecății.
În condițiile în care partea nu a formulat apel împotriva unei încheieri interlocutorii prin care s-a soluționat o excepție procesuală, soluția dată asupra acelei excepții a intrat în puterea de lucru judecat, iar excepția, chiar de ordine publică, nu poate fi reiterată direct în calea de atac a recursului, întrucat ar constitui un motiv de recurs invocat omisso medio.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 781 din 4 mai 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Încheiere premergătoare. Cale de atac. Principiul disponibilității was last modified: iunie 22nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.