JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Încălcarea principiului disponibilității în procesul civil de către instanță prin schimbarea obiectului cererii

20 iun. 2011
Vizualizari: 163
  • C. proc. civ.: art. 129

În situația în care formulările părților sunt confuze, împiedicând determinarea obiectului cererii de chemare în judecată, instanța, în baza rolului activ, are obligația, respectând principiul contradictorialității, să solicite precizările necesare, cu finalitatea de a evita, în favoarea respectării principiului disponibilității, un ultra sau minus petit. Astfel instanța de apel a examinat cauza prin prisma principiului disponibilității în condițiile în care reclamantul a arătat în acțiunea sa că obiectul dedus judecății vizează dispozițiile Legii nr. 18/1991.

(I.C.C.J., s. civ. și de proprietate intelectuală, decizia nr. 5279 din 20 iunie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Încălcarea principiului disponibilității în procesul civil de către instanță prin schimbarea obiectului cererii was last modified: iulie 21st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.