JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Inadmisibilitatea excepției de nelegalitate a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra imobilului solicitat a fi restituit. Inexistența autorității de lucru judecat a hotărârii instanței de contencios administrativ asupra acțiunii în constatarea nulității titlului entității juridice notificate

22 ian. 2016
Vizualizari: 237
  • Legea nr. 10/2001
  • Legea nr. 554/2004: art. 11
  • Legea nr. 554/2004: art. 4

În mod nelegal instanța de apel a reținut autoritatea de lucru judecat a soluțiilor instanțelor de contencios administrativ, prin care a fost respinsă ca inadmisibilă – din perspectiva art. 4 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 – excepția de nelegalitate a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra imobilului solicitat a fi restituit în procedura Legii nr. 10/2001 și ca tardivă cererea de constatare a nulității a aceluiași act [pentru încălcarea dispozițiilor art. 11 alin. (2) din Legea nr. 554/2004], ca opunându-se evaluărilor pe care era ținută a le realiza în aplicarea dispozițiilor Legii nr. 10/2001, ignorând astfel cauza juridică diferită a cererilor susținute în fața instanțelor de contencios administrativ în raport cu cererea privind constatarea nulității titlului de proprietate invocat de societatea notificată. Or, în condițiile în care certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului a fost emis de o autoritate publică centrală în baza dispozițiilor Legii nr. 15/1990 și ale HG nr. 834/1991, rezultă că numai derularea procedurii legale, administrative de către autoritatea emitentă, potrivit etapelor descrise în conținutul HG nr. 834/1991, putea forma obiect al evaluărilor instanței de contencios administrativ.
Prin urmare, instanța de apel a făcut aplicarea prezumției legale absolute, irefragabile a autorității de lucru judecat reglementată de art. 1200 pct. 4 și art. 1202 alin. (2) C.civ. – res judicata pro veritate hebetur – sau a efectului pozitiv al autorității de lucru judecat, într-un context în care nu era incidentă, având în vedere că solicitarea privind constatarea nulității titlului asupra terenului notificat, reprezentat de certificatul de atestare a dreptului de proprietate, constituie o chestiune prejudicială în procedura aplicării Legii nr. 10/2001 și a condițiilor prevăzute de lege ce trebuie verificate pentru soluționarea notificării adresate unității deținătoare a imobilului la data apariției legii reparatorii.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 107 din 22 ianuarie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Inadmisibilitatea excepției de nelegalitate a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra imobilului solicitat a fi restituit. Inexistența autorității de lucru judecat a hotărârii instanței de contencios administrativ asupra acțiunii în constatarea nulității titlului entității juridice notificate was last modified: mai 18th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.