JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil restituit în temeiul Legii nr. 10/2001 în cadrul procedurii judiciare. Momentul de la care deținătorul imobilului notificat devine de rea-credință. Restituirea fructelor civile

30 mart. 2016
Vizualizari: 119
  • .civ. din 1864: art. 485
  • C.civ. din 1864: art. 486
  • C.civ. din 1864: art. 487
  • C.proc.civ. din 1865: art. 377

Potrivit dispozițiilor art.377 alin. (1) C.proc.civ., hotărârile date în apel sunt hotărâri definitive, astfel că, de la acest moment, ele dobândesc și caracter executoriu. Prin urmare, data la care hotărârea judecătorească prin care s-a soluționat contestația formulată în baza Legii nr. 10/2001 – constatându-se calitatea reclamantului de persoană îndreptățită la restituirea în natură a imobilului notificat – a devenit definitivă, este momentul la care deținătorul imobilului a cunoscut viciile titlului său, devenind astfel aplicabile dispozițiile art.487 C.civ. și, deci, este ținut a restitui proprietarului fructele civile produse de imobil până la data predării efective a bunului. Buna sau reaua credință a posesorului care încasează fructele civile se raportează la caracterul constitutiv de drept real al hotărârii judecătorești, prezumția de bună credință încetând la data la care s-a recunoscut dreptul persoanei îndreptățite, cu titlu definitiv și s-a impus în sarcina deținătorului obligația corelativă de a restitui imobilul.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 743 din 30 martie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil restituit în temeiul Legii nr. 10/2001 în cadrul procedurii judiciare. Momentul de la care deținătorul imobilului notificat devine de rea-credință. Restituirea fructelor civile was last modified: aprilie 26th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.