JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil preluat abuziv de stat. Contract de cesiune. Notificare formulată de cedent. Acțiune în revendicare a bunului formulată de cesionar împotriva persoanei care îl deține în baza unui titlu de proprietate. Respingerea acțiunii

4 nov. 2011
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 84
  • C.civ.: art. 480
  • Legea nr. 10/2001

În situația în care titlul invocat este un contract de cesiune, prin care au fost cedate drepturile litigioase asupra unui imobil preluat abuziv de stat, reclamantul nu poate pretinde că este titularul unui „bun actual” în sensul recunoscut acestei noțiuni de jurisprudența actuală a Curții Europene și nu are un drept la restituire care să îl îndreptățească la redobândirea posesiei. Prin contractul de cesiune s-a transmis ceea ce a existat în patrimoniul cedentului, în calitatea sa de moștenitor al fostului proprietar deposedat abuziv de stat, respectiv vocația la valorificarea dreptului de persoană îndreptățită la restituire potrivit procedurii Legii nr. 10/2001, calitatea de titular al dreptului de proprietate asupra bunului preluat abuziv de stat urmând a fi stabilită după epuizarea procedurii acestei legi.
Consolidarea dreptului de proprietate al celui deposedat fără titlu valabil de către stat presupune urmarea procedurii legii speciale și îndeplinirea tuturor celorlalte condiții pe care ea le prevedea pentru restituirea bunului astfel preluat.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 7854 din 4 noiembrie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil preluat abuziv de stat. Contract de cesiune. Notificare formulată de cedent. Acțiune în revendicare a bunului formulată de cesionar împotriva persoanei care îl deține în baza unui titlu de proprietate. Respingerea acțiunii was last modified: iulie 24th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.