JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre penală prin care s-a soluționat și acțiunea civilă. Efecte asupra acțiunii în regres formulată ulterior de prepusul – debitor solidar

16 ian. 2020
Vizualizari: 41
  • NCC: art. 1373
  • NCC: art. 1456 alin. (2)
  • NCC: art. 1560-1561
  • NCPC: art. 25
  • NCPC: art. 397

În cazul în care prin hotărâre penală definitivă s-a soluționat și acțiunea civilă în cadrul procesului penal, stabilindu-se cuantumul prejudiciului și obligația în solidar a comitentului și a prepusului acestuia la plata acestuia, instanța civilă nu poate să modifice în cadrul soluționării acțiunii în regres nici natura răspunderii acestor părți, nici cuantumul prejudiciului, fiind ținută de soluția pronunțată de către instanța penală, ca urmare a efectului puterii lucrului judecat. Ca atare, prin decizia instanței civile s-a reținut în mod legal incidența dispozițiilor art. 1456 alin. (2) C. civ., ceea ce a condus la admiterea acțiunii în regres și obligarea prepusului la plata către comitentul – debitor solidar a părții din datoria care îi revenea acestuia, ca urmare a executării integrale a obligației de către debitorul solidar și a subrogării acestuia în drepturile creditorului, respectiv în drepturile părții civile.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 45 din 16 ianuarie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre penală prin care s-a soluționat și acțiunea civilă. Efecte asupra acțiunii în regres formulată ulterior de prepusul – debitor solidar was last modified: martie 28th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.