JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre penală de achitare a unui inculpat pe motivul că fapta nu a fost săvârșită de acesta. Daune acordate pentru măsurile restrictive dispuse față de acesta pe parcursul procesului penal

27 ian. 2012
Vizualizari: 346
  • C. proc. pen.: art. 10 alin. (1) lit. j)
  • C. proc. pen.: art. 504
  • C. proc. pen.: art. 506
  • Convenție: art. 5

Situația în care o persoană a avut calitatea de inculpat într-un proces penal finalizat printr-o hotărâre de achitare ce a statuat că fapta nu a fost săvârșită de aceasta și pe parcursul căruia a fost supus unor măsuri restrictive, se circumscrie sferei de reglementare a dispozițiilor art. 504-506 C.proc.pen., dreptul la libertate și siguranță fiind garantat de art. 5 din Convenția Europeană.
Prejudiciul moral cauzat prin arestarea nelegală (rezultată din hotărârea de achitare) nu trebuie dovedit, întrucât prin măsura respectivă se încalcă unul dintre cele mai importante atribute ale personalității umane, dreptul la libertate, ca drept inalienabil al ființei umane și ca valoare primordială într-o societate democratică, iar suma acordată de instanță cu titlu de despăgubire pentru prejudiciul moral suferit trebuie să fie o reparație pentru atingerea adusă onoarei, sănătății și reputației sale prin declanșarea procedurii penale în cadrul căreia s-au dispus măsurile restrictive și, în final, achitarea persoanei.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 457 din 27 ianuarie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre penală de achitare a unui inculpat pe motivul că fapta nu a fost săvârșită de acesta. Daune acordate pentru măsurile restrictive dispuse față de acesta pe parcursul procesului penal was last modified: iulie 27th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.