JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre a instanței penale de achitare a persoanei trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă. Lipsa vinovăției. Acțiune în despăgubiri formulată în temeiul dreptului comun. Începutul termenului de prescripție

19 mai 2017
Vizualizari: 176
  • Decretul nr. 167/1958: art. 3
  • Decretul nr. 167/1958: art. 8

Potrivit dispozițiilor art. 3 și art. 8 alin.(1) din Decretul nr. 167/ 1958, termenul de prescripție extinctivă are o durată de trei ani și curge, în ceea ce privește repararea pagubei pricinuite prin faptă ilicită, de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba, cât și pe cel care răspunde de ea. Prin urmare, cunoașterea pagubei și cunoașterea persoanei care se face vinovată de producerea acesteia sunt două elemente distincte care trebuie să fie îndeplinite cumulativ pentru a determina curgerea termenului de prescripție. Ca atare, în situația în care prin hotărâre definitivă a instanței penale persoana trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare din culpă, distrugere din culpă și omisiunea de a raporta imediat orice accident major, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, a fost achitată, neputându-se stabili vinovăția sa în producerea exploziei, invocată ca fapt cauzator de prejudicii, nu se poate considera că data la care persoanele vătămate s-au constituit părți civile în dosarul penal reprezintă momentul la care au cunoscut și pe cel responsabil de producerea prejudiciului.
În acest caz, termenul de prescripție a dreptului material la acțiunea în despăgubiri potrivit dreptului comun, nu a început să curgă anterior datei la care, prin hotărâre penală definitivă, reclamanții au luat cunoștință de împrejurarea că inculpatul nu este autorul faptei ilicite.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 847 din 19 mai 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre a instanței penale de achitare a persoanei trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă. Lipsa vinovăției. Acțiune în despăgubiri formulată în temeiul dreptului comun. Începutul termenului de prescripție was last modified: iunie 8th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.