JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Fondul de Garantare al Asiguraților. Diferenţă deviz pentru reparaţie a autoturismului. Actualizarea plății cu indicele de inflație

2 apr. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 28
  • Legea nr. 213/2015

Actualizarea unei sume sau indexarea reprezintă procedeul de reevaluare de a cuantumului unei sume obiect al obligației pecuniare, în funcție de variația unui indice de referință, în scopul menținerii echilibrului între prestațiile datorate, prin acoperirea deprecierii valorii monedei naționale și păstrarea în timp a puterii sale de cumpărare.
Dispunerea actualizării unei sume reprezintă calculul valorii prezente (sau actualizate) a unei sume viitoare (care reflectă o plata sau o încasare), astfel că reclamanta nu era ținută a o solicita pârâtului, fiind vorba de suma solicitată la plată, care nu-și pierduse din valoare, în condițiile în care cererea era soluționată integral și în termenul legal. Acest aspect demonstrează că cererea adresată instanței în acest sens nu era inadmisibilă, întrucât recunoașterea judiciară a dreptului de creanță solicitat presupune elemente importante de timp până la care reclamanta va intra în posesia sumei solicitate, care sunt de natură a atenua puterea ei de cumpărare, astfel că spre acoperirea integrală a prejudiciului se justifică solicitarea și acordarea sumei actualizate.

(I.C.C.J., secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 1746 din 2 aprilie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Fondul de Garantare al Asiguraților. Diferență deviz pentru reparație a autoturismului. Actualizarea plății cu indicele de inflație was last modified: martie 31st, 2022 by Redacția ProLege
Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.