JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Efectul pozitiv al autorităţii de lucru judecat

9 mart. 2017
Vizualizari: 439
  • NCPC: art. 431

Efectul pozitiv al autorității de lucru judecat, reglementat de art. 431 alin. (2) NCPC, constă în faptul că oricare dintre părți poate opune lucrul anterior judecat într-un alt litigiu, dacă are legătură cu soluționarea acestuia din urmă. După cum reiese din aceste prevederi legale, care fac trimitere expresă la existența unei legături între cele două litigii, acestea presupun cu necesitate o diferențiere de obiect sau de cauză întrucât, în caz contrar, ar fi incident efectul negativ al autorității de lucru judecat iar pricina nu ar mai fi soluționată pe fond.
În prezenta cauză, prima instanță a dat eficiență tocmai efectului pozitiv al autorității de lucru judecat, rezultat din sentința civilă nr. 6264/01.10.2015, reținând că cele în mod definitiv dezlegate în acea pricină nu mai pot fi repuse în discuție în prezentul dosar, ci se impun a fi luate în considerare ca atare.

(Curtea de Apel București, s. a IV-a civ., decizia nr. 486/A din 9 martie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Efectul pozitiv al autorității de lucru judecat was last modified: iunie 7th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.