JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Drept de retenţie. Limite

15 nov. 2011
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 86

De la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești privind instituirea dreptului de retenție, debitorul rău platnic nu mai beneficiază de fructele lucrului reținut, ca o adevărată sancțiune civilă stabilită în sarcina acestuia, căruia prin derogare, nu-i mai sunt recunoscute o parte din prerogativele dreptului de proprietate.
Folosința unui lucru, neafectat de o garanție precum dreptul de retenție, fără acordul proprietarului reprezintă însă un fapt ilicit, care creează în patrimoniul proprietarului prejudiciul cuantificat în lipsa de folosință.
De aceea, acțiunea proprietarului-debitor, îndreptată împotriva creditorului-retentor care a dobândit în perioada retenției fructele bunului reținut, pentru obținerea de despăgubiri pentru lipsa de folosință a respectivului bun, este neîntemeiată în ceea ce privește contravaloarea fructelor aferente clădirii – asupra căreia fusese instituit dreptul de retenție – și întemeiată în ceea ce privește contravaloarea fructelor aferente terenului pe care este situată clădirea – și care se afla în afara limitelor dreptului de retenție al creditorului.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 3610 din 15 noiembrie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Drept de retenție. Limite was last modified: iulie 26th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.