JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Drept de preemţiune. Nerespectare. Respingerea acţiunii în validarea antecontractului de vânzare-cumpărare

10 apr. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 48
  • Legea nr. 17/2014: art. 5

Îndeplinirea condițiilor legale pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare, respectiv pentru pronunțarea hotărârii judecătorești care să țină loc de contract, nu poate fi raportată la momentul anterior, reprezentat de încheierea antecontractului de vânzare-cumpărare, având în vedere că acesta din urmă nu este translativ de proprietate, ci la momentul realizării transferului de proprietate, moment care este supus legii în vigoare, potrivit principiului tempus regit actum. Nu se poate admite cererea de chemare în judecată având ca obiect validarea antecontractului de vânzare-cumpărare, fără verificarea uneia dintre condițiile prevăzute de art. 5 din Legea nr. 17/2014, aceea de îndeplinire a formalităților privind respectarea dreptului de preempțiune.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 2761 din 8 decembrie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Drept de preemțiune. Nerespectare. Respingerea acțiunii în validarea antecontractului de vânzare-cumpărare was last modified: aprilie 10th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.