JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Dovedirea conţinutului unor norme juridice străine. Suspendarea judecăţii cauzei pentru neîndeplinirea obligaţiilor procesuale. Nelegalitate

18 apr. 2019
Vizualizari: 172
  • C.proc.civ. din 1865: art. 155^1
  • C.proc.civ. din 1865: art. 304 pct. 9
  • Legea nr. 189/2003
  • NCC: art. 2562

Sub aspectul sarcinii dovedirii conținutului dreptului străin, în legislația românească este consacrat sistemul mixt, al colaborării între organul de jurisdicție și părți. Astfel, sarcina probei dreptului străin se împarte între judecător și părțile litigiului cu element de extraneitate.
În condițiile în care partea a dat curs obligației stabilite în sarcina sa și a indicat conținutul dreptului străin, depunând la dosar traducerea dispozițiilor legale invocate, iar instanța de judecată a urmat procedura prevăzută de Legea nr. 189/2003, solicitând informații asupra dreptului străin, prin intermediul Ministerului Justiției, în răspunsul transmis pe această cale de instituția similară din statul străin comunicându-se că, în problema de drept care formează obiectul solicitării, sunt aplicabile aceleași prevederi legale indicate de către reclamant, suspendarea judecății în temeiul art. 1551 C.proc.civ. nu se justific. Aceasta, deoarece scopul pentru care s-a instituit în sarcina părții obligația stabilită prin încheiere a fost atins, dovada conținutului legii străine fiind făcută, atât de către parte, cât și ca efect al demersurilor instanței. De asemenea, nici faptul că instanța a pretins părții să obțină de la o altă autoritate publică a statului străin o „opinie” în legătură cu participarea acesteia în proces, nu poate justifica suspendarea cauzei, câtă vreme judecata în continuare nu este împiedicată, instanța putând, în raport cu conținutul dreptului străin, dovedit în cauză, să aprecieze asupra problemei de drept.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 819 din 18 aprilie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Dovedirea conținutului unor norme juridice străine. Suspendarea judecății cauzei pentru neîndeplinirea obligațiilor procesuale. Nelegalitate was last modified: martie 23rd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.