JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Diurnă. Transport internațional. Lipsa unei clauze contractuale. Domeniu de aplicare H.G. nr. 518/1995 

18 oct. 2017
Vizualizari: 49
  • C. muncii: art. 17
  • C. muncii: art. 57
  • H.G. nr. 518/1995: art. 16
  • H.G. nr. 518/1995: art. 5

Faptul că s-ar fi purtat sau nu negocieri asupra plății diurnei externe este lipsit de relevanță, câtă vreme negocierile nu s-au finalizat printr-un acord materializat într-o clauză contractuală, doar aceasta având forță obligatorie pentru părți. 
Neinserarea în contractul individual de muncă a unei clauze privind acordarea diurnei externe nu reprezintă o cauză de nulitate a contractului, sancțiune ce intervine, conform art. 57 alin. (1) C. muncii,  pentru nerespectarea oricăreia dintre condițiile legale necesare pentru încheierea valabilă a acestuia, ceea ce nu este cazul în speță. Acordarea diurnei externe nu reprezintă un element esențial, obligatoriu a fi cuprins în contract, dintre cele menționate la art. 17 alin. (3) C. muncii. 
Domeniul de aplicare al H.G. nr. 518/1995 este stabilit cu claritate de art. 1 din actul normativ. De drepturile prevăzute la art. 5, beneficiază, astfel cum rezultă fără dubiu din economia dispoziției legale, doar personalul „trimis în străinătate în condițiile prezentei hotărâri”. 
Potrivit dispozițiilor art. 16 alin. (1)  din H.G. nr. 518/1995, nu rezultă o obligație pentru angajatorul care nu este autoritate sau instituție publică, regie autonomă sau societate comercială cu capital integral sau majoritar de stat, ci doar o recomandare, o facultate pentru „agentul economic” și salariatul său de a negocia sau nu plata unor sume cu acest titlu, condițiile de acordare a unui asemenea drept salarial și cuantumul lui, obligația putând izvorî, în aceste condiții, doar dintr-o clauză inserată în contractul individual de muncă  sau într-un act adițional la acesta. 

(Curtea de Apel București, secția a VII-a pentru cauze
privind conflicte de muncă și asigurări sociale, decizia nr. 4999 din 18 octombrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Diurnă. Transport internațional. Lipsa unei clauze contractuale. Domeniu de aplicare H.G. nr. 518/1995  was last modified: aprilie 5th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.