JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Decizie de instituire a măsurilor asigurătorii. Lipsa motivării sub aspectul indicării indiciilor, cazurilor excepţionale, apte a contura pericolul ca debitorul să se sustragă, să își ascundă ori să își risipească patrimoniul pentru a îngreuna colectarea. Nelegalitate

18 dec. 2019
Vizualizari: 120
  • C. proc. fisc.: art. 213 alin. (2) (3) (5) și (13)

Dat fiind caracterul de excepție al măsurilor asigurătorii, prin efectul juridic pe care-l generează, și anume restrângerea atributului de dispoziție circumscris dreptului de proprietate al persoanei, pericolul evidențiat de art.213 alin. (2) din Codul de procedură fiscală trebuie să fie unul concret și obiectiv, dedus din împrejurări exterioare faptelor controlate, derivat așadar, din elemente distincte de operațiunile ce au făcut obiectul controlului fiscal (aceasta cu atât mai mult atunci când, ca în situația în speță, măsurile asigurătorii sunt dispuse anterior emiterii deciziei de impunere). În caz contrar, dacă s-ar da posibilitatea organelor fiscale de a institui măsuri asigurătorii ori de câte ori constată nereguli de ordin fiscal soldate cu stabilirea de obligații fiscale suplimentare pentru un contribuabil, atunci, în mod evident, aceste măsuri nu ar mai avea caracter de excepție, ci s-ar transforma în regulă, cu nesocotirea flagrantă a prevederilor art.213 alin. (2) Cod de procedură fiscală.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 6555 din 18 decembrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Decizie de instituire a măsurilor asigurătorii. Lipsa motivării sub aspectul indicării indiciilor, cazurilor excepționale, apte a contura pericolul ca debitorul să se sustragă, să își ascundă ori să își risipească patrimoniul pentru a îngreuna colectarea. Nelegalitate was last modified: martie 28th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.