JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract sportiv. Natura juridică a raporturilor contractuale stabilite de către părţi. Competenţa generală a instanţelor judecătoreşti

8 mai 2019
Vizualizari: 11
  • art. 549
  • Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă rep.: art. 548

În contractul încheiat de către părți nu există stabilită o clauză atributivă de competență, asumată de părți în favoarea Comisiei de Memorii a Federației Române de Handbal. În cazul din speță, nici una din modalitățile de stabilire a convenției arbitrale, nu se regăsește. Stabilirea clauzei compromisorii nu poate fi dedusă, astfel cum susține pârâtul apelant, din înțelegerea părților, deoarece clauza compromisorie este o clauză care se stabilește, în mod expres, fiind supusă formalității de indicare a instituției sau regulilor de procedură ale instituției care organizează arbitrajul. Declararea sportivului liber de contract este o consecință a încetării raporturilor contractuale stabilite între părți, context în care nu se poate susține că doar Comisia de Memorii a Federației Române de Handbal poate dispune în acest sens. Fără a contesta faptul că există o uzanță potrivit căreia litigiile dintre sportivi și cluburi se soluționează, în principiu, de către federația de profil, aceasta nu înseamnă că, Comisia de Memorii a Federației Române de Handbal deține o competență exclusivă, ci că, în cazul din speță, părțile aveau posibilitatea să se adreseze comisiei respective sau instanței de judecată.
Nerespectarea duratei contractului individual de muncă încheiat pe perioadă determinată, raportat la dispozițiile Codului muncii, precum și omisiunea de înregistrare a contractului la Inspectoratul Teritorial de Muncă, nu reprezintă un impediment pentru calificarea raporturilor juridice ca fiind specifice dreptului muncii. Pentru a statua asupra naturii juridice a contractului, relevante sunt și caracteristicile, pe care părțile la momentul încheierii contractului, au înțeles să le dea convenției. Elementele esențiale ale contractului individual de muncă, care creează un raport de dependență sunt: prestarea muncii de către salariat, subordonarea lui față de angajator, caracterul cu titlu oneros, comutativ și cu executare succesivă, obligațiile asumate de către părți au caracterul unor obligații specifice raporturilor de muncă.

(Curtea de Apel Timișoara, Secția litigii de muncă și asigurări sociale, Decizia civilă nr. 385 din 8 mai 2019, rezumată de judecător dr. Carmen Pușa Pârvulescu)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract sportiv. Natura juridică a raporturilor contractuale stabilite de către părți. Competența generală a instanțelor judecătorești was last modified: iunie 5th, 2024 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.