JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de vânzare. Declararea nulității absolute a contractului. Efecte din perspectiva dispozițiilor din materia cărții funciare

29 oct. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 73
  • NCC: art. 1538
  • NCC: art. 1548
  • NCC: art. 1549 alin. (1)

Este încălcată de către promitentul-vânzător obligația de a nu înstrăina terenul promis spre vânzare fără acordul promitentei-cumpărătoare în cazul în care acesta, în executarea obligației de a face, stabilită printr-o hotărâre judecătorească, a încheiat un acord de mediere prin care a cedat voluntar o parte din suprafața terenului, deși în litigiul în care s-a pronunțat hotărârea nu a existat nicio dispută referitoare la dreptul de proprietate asupra terenului promis care să îi impună acestuia executarea unei obligații de transmitere a dreptului de proprietate.
În cazul în care promitentul-vânzător și-a încălcat obligația asumată, de a nu întrăina voluntar terenul promis spre vânzare, fără acordul promitentei-cumpărătoare, este corectă soluția instanței de aplicare a clauzei penale stipulate de părți în antecontractul de vânzare încheiat.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1936 din 29 octombrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de vânzare. Declararea nulității absolute a contractului. Efecte din perspectiva dispozițiilor din materia cărții funciare was last modified: martie 28th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.