JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de vânzare-cumpărare. Încălcarea dreptului de preemţiune al municipiului

29 mart. 2012
Vizualizari: 120
  • Legea nr. 215/2001: art. 1 alin. (2) lit. d) - e)
  • Legea nr. 215/2001: art. 36
  • Legea nr. 215/2001: art. 61 alin. (2)
  • Legea nr. 215/2001: art. 63
  • Legea nr. 422/2001: art. 4 alin. (4) (8)

Consiliul local este autoritatea care deliberează având dreptul de a lua hotărâri, iar primarul este autoritatea care are sarcina de a executa dispozițiile organelor superioare, singura autoritate competentă să supună aprobării și să dispună cu privire la exercitarea dreptului de preemțiune în vederea cumpărării unui bun imobil fiind, prin urmare, Consiliul local. Astfel, este legală soluția de respingere a acțiunii în constatarea nulității absolute a unui contract de vânzare-cumpărare – în susținerea căreia s-a invocat încălcarea dreptului de preemțiune al reclamantei (n.r. – Municipiul, prin primar) -, în cazul în care primarul a exercitat dreptul de preemțiune în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1796 din 29 martie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de vânzare-cumpărare. Încălcarea dreptului de preemțiune al municipiului was last modified: noiembrie 15th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.