JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de închiriere. Trecerea bunului din domeniul privat în domeniul public al statului. Acţiune în pretenţii formulată de noul proprietar. Analiza excepţiei lipsei calităţii procesuale active prin prisma art. 364 lit. i) C. proc. civ.

21 feb. 2012
Vizualizari: 100
  • C. proc. civ.: art. 364 lit. i)

În situația în care pe durata unui contract de închiriere bunul care face obiectul închirierii este trecut prin hotărâre de Guvern din domeniul privat în domeniul public al statului, acest contract încetează de drept. Prin urmare, noul titular al dreptului de proprietate nu are calitate procesuală activă în promovarea unei acțiuni în pretenții, nefiind parte în contractul de închiriere ale cărui efecte au încetat la momentul publicării în Monitorul Oficial a hotărârii de Guvern. Astfel, invocarea faptului că de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de Guvern a fost cunoscută calitatea sa de nou titular al dreptului de proprietate nu se circumscrie noțiunii de încălcare a ordinii publice sau a unor dispoziții imperative ale legii sancționate cu desființarea hotărârii arbitrale, în temeiul art. 364 lit. i) C. proc. civ.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 806 din 21 februarie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de închiriere. Trecerea bunului din domeniul privat în domeniul public al statului. Acțiune în pretenții formulată de noul proprietar. Analiza excepției lipsei calității procesuale active prin prisma art. 364 lit. i) C. proc. civ. was last modified: august 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.