JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit. Radierea din cartea funciară a ipotecii. Scadență anticipată. Prescripție extinctivă

16 ian. 2020
Vizualizari: 85
  • C. proc. civ. din 1865: art. 405
  • Legea nr. 71/2011:art. 102 alin. (1)
  • NCPC: art. 706

Prima instanță a reținut că litigiului îi sunt aplicabile prevederile vechiul Cod civil, în temeiul art. 102 alin. (1) din Legea nr. 71/2011. Cum acest aspect nu a fost dedus analizei în apel, în mod corect instanța de apel a considerat că în speță trebuie să se raporteze la art. 405 C. proc. civ. anterior, iar nu la art. 706 NCPC, așa cum susține recurenta.
În consecință, față de intrarea în puterea de lucru judecat a aspectului privitor la legea aplicabilă raporturilor juridice deduse judecății, nu poate fi primită critica dezvoltată prin motivele de recurs, și întemeiată în drept pe dispozițiile art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., în sensul că hotărârea este nelegală întrucât nu a ținut cont de prevederile art. 706 alin. (1) noul C. proc. civ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 59 din 16 ianuarie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit. Radierea din cartea funciară a ipotecii. Scadență anticipată. Prescripție extinctivă was last modified: martie 31st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.