JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit. Clauze abuzive. Comision de acordare credit. Comision de administrare. Declararea anticipată a scadenței creditului

30 iun. 2016
Vizualizari: 230
  • Legea nr. 193/2000 art. 4
  • Legea nr. 193/2000: art. 1-2
  • Legea nr. 193/2000: art. 6
  • O.G. nr. 21/1992: art. 10 lit. b)
  • O.U.G. nr. 50/2010: art. 36

Cu privire la comisionul de acordare credit, instanța a apreciat că nu își găsește justificare în economia contractului, deoarece costurile aferente activităților de verificare trebuie suportate de cel ce impune aceste verificări.
În ce privește comisionul de administrare lunară, s-a reținut că există un dezechilibru semnificativ între prestațiile celor două părți, dat fiind cuantumul comisionului față de valoarea creditului în condițiile în care comisionul nu este definit în cuprinsul convenției, nu se precizează dacă este vorba de costul unui serviciu prestat, care ar fi acest serviciu sau dacă reprezintă contravaloarea unui prejudiciu suportat de pârâtă ca urmare a unei fapte a consumatorului.
Prevederea care acordă băncii posibilitatea discreționară de a declara scadent anticipat creditul are caracter abuziv.

(Curtea de Apel Galați, s. a II-a civ., decizia nr. 300 din 30 iunie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit. Clauze abuzive. Comision de acordare credit. Comision de administrare. Declararea anticipată a scadenței creditului was last modified: mai 15th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.