JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit bancar. Noţiunea de obiect principal al contractului. Jurisprudenţa instanţelor naţionale în considerarea jurisprudenţei CJUE cu privire la comisionul de risc/administrare

24 sept. 2015
Vizualizari: 82
  • Directiva 93/13: art. 4 alin. (2)
  • Legea nr. 193/2000

Referitor la noțiunea de „obiect principal al contractului” CJUE a stabilit că prevederile contractuale care se circumscriu acestei noțiuni în sensul art. 4 alin. (2) din Directiva 93/13 trebuie înțelese ca fiind cele care stabilesc prestațiile esențiale ale unui contract și care îl caracterizează, iar clauzele care au un caracter accesoriu nu pot fi circumscrise noțiunii de obiect principal al contractului (cauza Matei, C143/13, cauza Kasler și Rabi C 26/13).
În lumina acestor considerații, Curtea a apreciat că perceperea unor comisioane de risc/de administrare nu reprezintă prestații esențiale în cadrul unui contract de credit bancar întrucât acest tip de convenții pot exista chiar dacă nu sunt percepute aceste comisioane.

(Curtea de Apel București, secția a V-a civ., decizia nr. 1352 din 24 septembrie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit bancar. Noțiunea de obiect principal al contractului. Jurisprudența instanțelor naționale în considerarea jurisprudenței CJUE cu privire la comisionul de risc/administrare was last modified: aprilie 10th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.