JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asistenţă juridică. Inserarea în contract a unui pact de quota litis. Consecinţe

25 oct. 2018
Vizualizari: 103
  • Statului profesiei de avocat: art. 134 alin. (1) (6)
  • Statului profesiei de avocat: art. 135

Potrivit art. 135 din Statutul profesiei de avocat, avocaților le este interzis să fixeze onorariile în baza unui pact de quota litis, definit ca acea convenție încheiată între avocat și clientul său, înainte de soluționarea definitivă a unei cauze, convenție care fixează totalitatea onorariilor avocatului în funcție de rezultatul judiciar al cauzei.
În cazul în care părțile au definit onorariul fixat ca fiind unul de succes, fără ca acesta să îndeplinească, însă, condiția proporționalității raportat la natura și complexitatea cauzei în care urma a fi acordată asistența juridică, totalitatea sumei ce urma a fi plătită fiind stabilită exclusiv în funcție de rezultatul judiciar al cauzei, devin incidente dispozițiile art. 135 din Statut, contractul de asistență juridică astfel încheiat fiind nul absolut.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 4552 din 25 octombrie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asistență juridică. Inserarea în contract a unui pact de quota litis. Consecințe was last modified: iulie 12th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.