JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asigurare. Sumă asigurată la un cuantum inferior al valorii bunurilor. Modalitatea de calcul a despăgubirii

29 mart. 2011
Vizualizari: 113
  • Legea nr. 136/1995: art. 28

Prin sentința comercială nr. 710 din 30 iunie 2010, Tribunalul Bistrița-Năsăud, Secția comercială, de contencios administrativ și fiscal, a respins excepția lipsei calității procesuale a reclamantei, invocată de pârâtă ca neîntemeiată și a admis acțiunea formulată de SC A.A. SRL împotriva pârâtei SC B.C.R. Asigurări Vienna Insurance Group SA, astfel cum a fost precizată, și a obligat pârâta să plătească reclamantei suma de 1.400.896,50 lei cu titlu de diferență despăgubiri datorate în temeiul poliței de asigurare IBN nr. 0088941 din 20 februarie 2009, și la dobândă legală în sumă de 4.903.850 lei pentru perioada 01 mai 2009 până la 25 iunie 2009 și în continuare pentru suma stabilită prin prezenta hotărâre până la plata efectivă .
Pentru a pronunța această sentință instanța de fond a reținut că, urmare a angajării unor credite de la B.C.R., Sucursala Bistrița-Năsăud, bunurile asigurate prin polița de asigurare, proprietatea tabulară a reclamantei, au fost aduse drept garanție la acordarea creditului, iar pe polița de asigurare la rubrica ,,mențiuni speciale” s-a înscris faptul că acestea ,,se cesionează în favoarea instituției creditoare B.C.R., Sucursala Bistrița-Năsăud”.
Prin această mențiune reclamanta a fost de acord, în cazul procedurii bunului asigurat, să cesioneze băncii creditoare dreptul de a încasa despăgubirile ce i s-ar cuveni din valorificarea acestei polițe, ceea ce s-a și întâmplat în cauză.

Prin polița de asigurare IBN nr. 0088941 din 20 februarie 2009 aferentă bunurilor înscrise în cartea funciară la nr. 379 Odorheiul Bistrița, reclamanta a asigurat toate bunurile imobile proprietatea sa situate în această comună care formează un complex industrial unitar pentru care s-a stabilit valoarea de înlocuire a tuturor acestor imobile la suma de 6.500.000 lei, ce reprezintă și suma asigurată în situația producerii riscului pentru care s-a încheiat polița. La data încheierii poliței de asigurare nu s-a făcut o evaluare a bunurilor asigurate, astfel că valoarea acestor bunuri la data producerii riscului asigurat sunt cele stabilite de SC P.R.C. SRL Vaslui prin raportul de expertiză însușit atât de reclamantă cât și de pârâtă și care se referă la totalul bunurilor înscrise în polița de asigurare a căror valoare reală se stabilește ca fiind de 7.215.826 lei.
În condițiile în care suma asigurată prin polița de asigurare, fără o evaluare a bunurilor asigurate, este mai mică decât valoarea reală a acelorași bunuri cu ocazia producerii riscului asigurat, s-a reținut, în mod corect, existența cazului de subevaluare, susținut de pârâtă și dovedit cu expertiza efectuată, recunoscut parțial de către reclamantă, ceea ce atrage incidența dispozițiilor art. 28 din Legea nr. 136/1995, privind asigurările și reasigurările din România.
Potrivit acestui text, în cazul în care contractul de asigurare s-a încheiat pentru o sumă asigurată, inferioară valorii bunului, despăgubirea cuvenită se reduce corespunzător raportului dintre suma prevăzută în contract și valoarea bunului, dacă nu s-a convenit altfel prin contract. Făcând aplicarea acestui text de lege, în calculul raportului de subevaluare nu pot fi avute în vedere valorile fiecărui bun imobil în parte, cu raportare la parte din suma asigurată stabilită în anexa poliței de asigurare, așa cum susține recurenta-pârâtă, ci trebuie avută în vedere valoarea tuturor bunurilor înscrise în contractul de asigurare cu raportare la valoarea totală de înlocuire a acestora, reprezentată de suma asigurată prin contract.(…)
Prin urmare, susținerile recurentei-pârâte fiind neîntemeiate, instanța supremă a respins recursul ca nefondat.

(I.C.C.J., com., decizia nr. 1334 din 29 martie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asigurare. Sumă asigurată la un cuantum inferior al valorii bunurilor. Modalitatea de calcul a despăgubirii was last modified: iulie 19th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.