JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asigurare. Neexecutarea obligației de plată a despăgubirii. Acțiune în despăgubiri. Condiții și efecte

10 oct. 2019
Vizualizari: 97
  • C. civ. din 1864: art. 1073
  • C. civ. din 1864: art. 1081
  • C. civ. din 1864: art. 1088
  • C. civ. din 1864: art. 977 și urm.
  • C. proc. civ. din 1865: art. 720^8

În cazul unei acțiuni în despăgubiri îndreptată împotriva asigurătorului, este necesar a se stabili întinderea obligației sale, respectiv nivelul despăgubirii datorate ca urmare a producerii evenimentului asigurat prin contractul încheiat de părți, în lipsa acesteia neputând fi reținută existența obligației însăși, în abstract, pentru a se putea aprecia asupra dreptului creditorului la dobânda legală. Așadar, pentru a fi obligat asigurătorul la suportarea daunelor-interese pentru prejudiciul cauzat prin neexecutarea obligației de plată a despăgubirii se impune a fi stabilită atât existența cât și întinderea acestei obligații, doar din momentul stabilirii celor două elemente putându-se reține nașterea dreptului creditorului obligației de plată la obținerea daunelor-interese sub forma dobânzii legale.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1695 din 10 octombrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asigurare. Neexecutarea obligației de plată a despăgubirii. Acțiune în despăgubiri. Condiții și efecte was last modified: martie 28th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.