JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contestaţie privind refuzul casei teritoriale de pensii de a rezolva cererea de pensionare. Instanţa competentă. Consecinţele juridice ale refuzului nejustificat de soluţionare a cererii de pensionare

23 iun. 2016
Vizualizari: 129
  • Legea nr. 263/2010: art. 106
  • Legea nr. 263/2010: art. 152
  • Legea nr. 263/2010: art. 153

Jurisdicția asigurărilor sociale, indiferent de obiectul litigiului, se realizează de către completele specializate în asigurări sociale. Prin urmare, contestația împotriva refuzului nejustificat al casei teritoriale de pensii de a rezolva o cerere de pensionare este de competența instanței specializate în soluționarea conflictelor de muncă și asigurări sociale.
Formularea de către casa teritorială de pensii a unui denunț penal cu privire la adeverința care atestă prestarea activității într-o anumită de grupă de muncă, adeverință eliberată de fostul angajator al solicitantului pensiei și depusă la dosarul de pensie, nu constituie un refuz justificat de soluționare a cererii de pensionare.
Urmare a analizării înscrisurilor anexate cererii de pensionare, casa teritorială de pensii poate să admită sau să respingă cererea de pensionare, soluția acesteia putând fi contestată potrivit procedurii reglementată de lege. Pe cale de consecință, petitul având ca obiect obligarea casei teritoriale de pensii la acordarea pensiei, cu valorificarea tuturor înscrisurilor depuse la dosarul de pensionare, este prematur formulat atât timp cât această instituție nu s-a pronunțat asupra cererii de pensionare, dispunând admiterea sau respingerea cererii de pensionare. Astfel, casa teritorială de pensii poate fi obligată, în cazul unui refuz nejustificat de rezolvare a unei cereri de pensionare, doar la soluționarea cererii de pensionare, iar nu la acordarea pensiei solicitate.

(Curtea de Apel Timișoara, secția litigii de muncă și asigurări sociale, decizia nr. 886 din 23 iunie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contestație privind refuzul casei teritoriale de pensii de a rezolva cererea de pensionare. Instanța competentă. Consecințele juridice ale refuzului nejustificat de soluționare a cererii de pensionare was last modified: aprilie 14th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.