JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contestație formulată în temeiul Legii nr. 10/2001. Înstrăinarea drepturilor succesorale anterior intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013. Norme de imediată aplicare litigiului pendinte. Stabilirea măsurilor reparatorii sub forma compensării prin puncte

12 ian. 2017
Vizualizari: 108
  • Legea nr. 165/2013: art. 1
  • Legea nr. 165/2013: art. 4

Legea nr. 165/2013 stabilește prin art. 1 alin. (3) că ”în situația în care titularul a înstrăinat drepturile care i se cuvin potrivit legilor de restituire a proprietății, singura măsură reparatorie care se acordă este compensarea prin puncte”, iar domeniul de reglementare al actului normativ sus menționat este stabilit, în termeni imperativi în art. 4, care prevede în mod expres că se aplică și cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanțelor de judecată.
Prin contractul de vânzare-cumpărare de drepturi ereditare asupra unor bunuri succesorale, contestatorii inițiali au vândut unor terți drepturile care decurgeau din calitatea lor de moștenitori cu privire la imobilul notificat, situație în care, în mod corect, instanța a constatat un impediment legal referitor la restituirea în natură a bunului, reținând incidența legii noi. Prin urmare, cumpărătorii de drepturi litigioase, care sunt succesorii în drepturi procesuale ai contestatorilor inițiali, nu sunt îndreptățiți la restituirea în natură a imobilului.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 40 din 12 ianuarie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contestație formulată în temeiul Legii nr. 10/2001. Înstrăinarea drepturilor succesorale anterior intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013. Norme de imediată aplicare litigiului pendinte. Stabilirea măsurilor reparatorii sub forma compensării prin puncte was last modified: mai 29th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.