JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Conflict negativ de competență. Acțiune în despăgubiri pentru prejudiciul pretins a fi cauzat ca urmare a executării unei decizii de instituire a măsurilor asigurătorii anulate pe calea contestației la executare

23 nov. 2017
Vizualizari: 51
  • Legea nr. 554/2004: art. 18
  • Legea nr. 554/2004: art. 2
  • Legea nr. 554/2004: art. 8
  • NCPC: art. 95

Din coroborarea dispozițiilor art. 8 cu cele ale art. 18 din Legea nr. 554/2004, se deduce faptul că instanța de contencios administrativ nu are competența de a se pronunța asupra cererilor ce vizează exclusiv obligarea autorităților publice la plata unor despăgubiri, cereri ce intră în competența instanțelor de drept comun. Ca atare, acțiunea prin care s-a solicitat obligarea Statului Român prin Ministerul Finanțelor Publice, a Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, în solidar, la plata de despăgubiri pentru prejudiciul cauzat prin executarea deciziilor de instituire a unor măsuri asigurătorii, desființate de către instanțele de judecată, pe calea contestației la executare, are un obiect exclusiv patrimonial, neputând atrage competența instanței de contencios administrativ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1904 din 23 noiembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Conflict negativ de competență. Acțiune în despăgubiri pentru prejudiciul pretins a fi cauzat ca urmare a executării unei decizii de instituire a măsurilor asigurătorii anulate pe calea contestației la executare was last modified: iunie 22nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.