JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Condiţia legală a dezvoltării motivelor de recurs. Nulitate

19 feb. 2020
Vizualizari: 60
  • NCPC: art. 483 alin. (3)

Potrivit art. 483 alin. (3) C. proc. civ., recursul urmărește să supună instanței examinarea, în condițiile legii, a conformității hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile. Așa fiind, condiția legală a dezvoltării motivelor de recurs implică determinarea greșelilor imputate instanței, cu referire la raționamentul expus de aceasta în justificarea soluției adoptate, respectiv o minimă argumentare a criticii în drept, iar în acest sens, cererea de recurs trebuie să cuprindă o motivare corespunzătoare, în sensul arătării cu claritate a acelor critici, care, circumscrise motivelor de recurs, sunt de natură a susține nelegalitatea hotărârii atacate. Or, invocând că statul nu răspunde decât în temeiul dispozițiilor speciale, cum ar fi art. 538 și 539 C. proc. pen., respectiv art. 52 din Constituție iar acțiunea reclamanților nu întrunește condițiile stabilite prin aceste dispoziții legale, recurentul nesocotește argumentele instanței de apel, care a reținut că, în rejudecare, instanța de fond trebuie să analizeze și să se pronunțe asupra admisibilității în mod individual pentru fiecare capăt de cerere formulat, întrucât judecătorul de fond a ignorat cadrul procesual obiectiv în care a fost învestit și nu a hotărât asupra pretențiilor formulate de reclamanți, care având temeiuri juridice diferite și fiind întemeiate pe fapte prejudiciabile distincte, nu puteau fi soluționate în bloc.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 475 din 19 februarie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Condiția legală a dezvoltării motivelor de recurs. Nulitate was last modified: martie 31st, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.