JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Competenţa teritorială în cazul promovării acţiunii de către o sucursală

30 ian. 2018
Vizualizari: 119
  • NCPC: art. 56

În baza art. 56 alin. (2) C. proc. civ. sucursalelor le este conferită de legea de procedură civilă legitimare procesuală activă, chiar neavând personalitate juridică, dar constituite potrivit legii, rațiunea legiuitorului fiind legată de drepturile și obligațiile persoanei juridice care se exercită prin intermediul sucursalei. În speță, reclamantul (Sucursala Regională de Transport Feroviar Călători Timișoara) a indicat sediul în Timișoara, pârâtul fiind un angajat, iar obiectul constă în recuperarea prejudiciului reprezentat de contravaloarea a 50 litri motorină nejustificați, astfel că Înalta Curte a apreciat că noțiunea de „sediu” prevăzută de art. 269 alin. (2) C. muncii nu se referă numai la sediul principal al persoanei juridice, ci și la sediul secundar, cum este cel al unei sucursale, ce are capacitate procesuală de folosință și de exercițiu.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 275 din 30 ianuarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Competența teritorială în cazul promovării acțiunii de către o sucursală was last modified: iunie 30th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.