JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Comercializarea pe piața online a produselor contrafăcute purtând semne identice/similare cu mărcile protejate. Furnizor activ de servicii informaționale. Încălcarea drepturilor exclusive ale titularilor mărcilor

20 oct. 2017
Vizualizari: 77
  • Legea nr. 365/2002: art. 11
  • Legea nr. 365/2002: art. 14
  • Legea nr. 365/2002: art. 2
  • Legea nr. 84/1998: art. 36

Potrivit prevederilor din legea mărcilor, înregistrarea mărcii conferă titularului său un drept exclusiv asupra acesteia, iar titularul mărcii poate cere instanței judecătorești competente să interzică terților să folosească, în activitatea lor comercială, fără consimțământul său un semn identic mărcii, pentru produse sau servicii identice celor pentru care marca a fost înregistrată. Cum produsele postate pe site-ul administrat de pârâtă și oferite spre vânzare, fără acordul reclamantelor, sunt identice produselor protejate de mărcile asupra cărora acestea dețin drepturi exclusive și, prin urmare, potrivit dispozițiilor art. 16 din Acordul TRIPS, riscul de confuzie pentru public este prezumat, se constată că cerințele prevăzute de art. 36 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 84/1998 sunt întrunite.
            În ceea ce privește răspunderea pârâtei, în condițiile în care aceasta a pus la dispoziția utilizatorilor site-ului său un spațiu de stocare permanentă a informației – stocare-hosting – și a intervenit activ asupra informației stocate, organizând pe criteriul alfabetic brandurile postate pe site și oferite spre vânzare, optimizând informațiile și asigurând o mai bună orientare a potențialilor cumpărători, conduită ce a plasat-o în poziția de a cunoaște și a avea control asupra datelor referitoare la aceste oferte – deci de furnizor activ de servicii ale societății informaționale -, devin incidente dispozițiile art. 14 alin. (2) din Legea nr. 365/2002, ceea ce atrage evaluarea cererii în contrafacere pe temeiul dispozițiilor dreptului comun.
Exonerarea pârâtei de răspundere pentru conținutul informației prejudiciabile postate de terți ar fi putut interveni doar în condițiile lit. a) sau lit. b) – variante alternative – ale alin. (1) din art.14; cum însă pârâta s-a comportat ca un furnizor activ de servicii ale societății informaționale, iar nu ca un simplu intermediar neutru sau pasiv, răspunderea sa se apreciază mult mai restrictiv, de vreme ce aceasta a ofertat ea însăși produse purtând mărcile reclamantelor, fără consimțământul acestora, neputându-se prevala de dispozițiile de favoare din art. 14 alin. (1), astfel cum stabilește art. 14 alin. (2) din Legea nr. 365/2002.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1618 din 20 octombrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Comercializarea pe piața online a produselor contrafăcute purtând semne identice/similare cu mărcile protejate. Furnizor activ de servicii informaționale. Încălcarea drepturilor exclusive ale titularilor mărcilor was last modified: aprilie 19th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.