JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere reexaminare amendă judiciară. Inadmisibilitatea apelului

14 dec. 2015
Vizualizari: 126
  • NCPP: art. 284
  • NCPP: art. 408-410

Cererea de anulare sau reducere a amenzii (denumită în mod curent reexaminarea amenzii) este esențialmente diferită de exercitarea căii de atac a apelului cu privire la încheierea de aplicare a amenzii judiciare. Astfel, în ultimul caz, ca orice apel formulat, instanța de control judiciar are deplină libertate de a examina situația dedusă judecății (amendarea petentului) sub toate aspectele de fapt și de drept, putând concluziona că aceasta este nelegală, netemeinică sau doar disproporționată; în cazul instituției reglementate de art. 284 C.proc.pen.se precizează în mod clar că se poate dispune doar anularea sau reducerea amenzii și doar în măsura în care cel interesat justifică de ce nu și-a putut îndeplini obligația. Legiuitorul nu a reglementat o cale de atac împotriva încheierii prin care se soluționează cererea de reexaminare, iar în condițiile în care această cerere este soluționată (conform dispozițiilor art. 284 alin. 5 Codul de procedură penală) de un alt complet decât cel care a aplicat amenda, nu poate fi considerată ca fiind o încheiere dintre cele avute în vedere de art. 408 C.proc.pen. pentru a putea fi atacată împreună cu fondul cauzei.

(Curtea de Apel Suceava, s. pen., decizia nr. 028 din 14 decembrie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere reexaminare amendă judiciară. Inadmisibilitatea apelului was last modified: aprilie 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.