JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de suspendare a executării provizorii formulată pe calea ordonanței președințiale. Competență materială

5 oct. 2017
Vizualizari: 114
  • NCPC: art. 30
  • NCPC: art. 450
  • NCPC: art. 998

Cererea de ordonanță președințială formulată în temeiul art. 450 alin. (5) NCPC prin care se solicită suspendarea provizorie a executării sentinței până la soluționarea cererii de suspendare a executării provizorii are un caracter incidental în conformitate cu dispozițiile art. 30 alin. (6) din același cod, care prevăd că cererile incidentale sunt cele formulate în cadrul unui proces aflat în curs de desfășurare. O astfel de cerere, fiind aferentă apelului, nu poate fi formulată separat, pe cale principală, neavând o existență de sine stătătoare. În virtutea acestui caracter exclusiv incidental și ca efect al prorogării legale de competență, prin derogare de la dispozițiile art. 998 NCPC, potrivit cărora cererea de ordonanță președințială se va introduce la instanța competentă să se pronunțate în primă instanță asupra fondului dreptului, cererea prevăzută de art. 450 alin. (5) se judecă de instanța de apel, care, potrivit prevederilor alin. (3) al aceluiași articol, soluționează cererea principală de suspendare a executării provizorii a sentinței apelate.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1503 din 5 octombrie 2017 )


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de suspendare a executării provizorii formulată pe calea ordonanței președințiale. Competență materială was last modified: aprilie 5th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.