JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de recuzare respinsă. Nelegala compunere a completului de judecată invocată, ulterior, în cadrul recursului formulat împotriva încheierii de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Condiţii şi efecte

5 feb. 2020
Vizualizari: 182
  • alin. (1)
  • NCPC: art. 442
  • NCPC: art. 457 alin. (1)
  • NCPC: art. 460 alin. (1)
  • NCPC: art. 503 alin. (2) pct. 2-3
  • NCPC: art. 508 alin. (3)
  • NCPC: art. 53 alin. (1)

În cazul în care cererea de recuzare nu vizează compunerea completului la data examinării cererii de sesizare a Curții Constituționale, ci la un moment anterior – cerere de recuzare respinsă – iar pe calea recursului promovat împotriva încheierii de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale se deduce instanței de control nelegala compunere a completului de judecată la data examinării condițiilor de admisibilitate a excepției de neconstituționalitate de către completul de judecată aflat în aceeași compunere, este neîntemeiat motivul de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., întrucât chestiunea nelegalei compuneri a completului, întemeiată pe aceleași argumente care au determinat formularea cererii de recuzare, nu poate fi controlată decât pe calea recursului declarat împotriva încheierii prin care s-a respins recuzarea, în virtutea principiilor legalității și unicității căilor de atac statuate prin art. 457 alin. (1) C. proc civ. și art. 460 alin. (1) C. proc civ.
Prin urmare, până la acest demers, încheierea de respingere a cererii de recuzare produce efectele oricărei hotărâri judecătorești, neputându-se considera că instanța nu a fost alcătuită potrivit legii la data examinării cererii de sesizare a Curții Constituționale.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 297 din 5 februarie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de recuzare respinsă. Nelegala compunere a completului de judecată invocată, ulterior, în cadrul recursului formulat împotriva încheierii de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale. Condiții și efecte was last modified: martie 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.