JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de lămurire a dispozitivului. Dobândă remuneratorie și dobândă penalizatoare

21 sept. 2017
Vizualizari: 133
  • C. proc. civ.: art. 281^1

Prin cererea de lămurire a dispozitivului, reclamanta a solicitat plata diferențelor dintre rata dobânzii legale achitate prevăzută de O.G. nr. 9/2000 și cea a dobânzii legale penalizatoare prevăzută de O.G. nr. 31/2011 stabilită la nivelul ratei dobânzii de referință BNR plus 4 puncte procentuale, începând cu data de 24 august 2011, data intrării în vigoare a ultimului act normativ menționat. Nemulțumirea reclamantei vizează, în realitate, întinderea obligațiilor de plată ale pârâtei, operațiune care nu este posibilă prin mijlocul procedural ales de aceasta, respectiv în temeiul art. 2811 C. proc. civ., întrucât o hotărâre judecătorească poate fi lămurită doar în raport de legislația în vigoare la data pronunțării ei, iar nu în raport de acte normative ce au intrat în vigoare ulterior acestei date.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1277 din 21 septembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de lămurire a dispozitivului. Dobândă remuneratorie și dobândă penalizatoare was last modified: iunie 25th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.