JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Caracterul unui contract de cesiune de drepturi litigioase în care prețul cesiunii constă în obligația de întreținere

31 mart. 2011
Vizualizari: 110
  • C. civ.: art. 1635
  • C. civ.: art. 967
  • C. civ.: art. 970
  • C. civ.: art. 981

Contractul prin care o parte se obligă să transmită o cotă parte din drepturile litigioase asupra unui imobil, iar cealaltă parte își asumă obligația prestării întreținerii în favoarea cedentei, are caracterul unui contract sinalagmatic, cu titlu oneros și aleatoriu, deoarece niciuna dintre părți nu cunoștea la data perfectării contractului, care va fi întinderea prestațiilor reciproce. Așadar, cesiunii dreptului litigios dintr-un astfel de contract îi corespunde obligația corelativă de plată a unui preț ce consta în întreținere, iar voința reală a părților, scopul imediat, motivul pentru care acestea au încheiat contractul, a fost acela de a se transmite un drept litigios, ale cărui șanse de câștig sau pierdere a procesului nu erau cunoscute la momentul încheierii actului juridic, în schimbul unei sume generice, ce consta, de fapt, în obligația de întreținere a cedentei, până la sfârșitul vieții acesteia.
Faptul că în contract este stipulat un preț, nu modifică natura juridică a acestui act, întrucât înstrăinarea privea șansele pierderii sau câștigării unui proces.

(I.C.C.J., secția civilă și de proprietate intelectuală, decizia nr. 2978 din 31 martie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Caracterul unui contract de cesiune de drepturi litigioase în care prețul cesiunii constă în obligația de întreținere was last modified: octombrie 28th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.