JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Avocat exclus din profesie. Constatarea nelegalităţii deciziei. Cerere de despăgubiri. Condiţii şi persoane obligate la plată

10 nov. 2010
Vizualizari: 73
  • Legea nr. 554/2004: art. 16
  • Legea nr. 554/2004: art. 19

Obligativitatea parcurgerii procedurii prealabile are în vedere revocarea în tot sau în parte a actului administrativ nelegal, deci atunci când acțiunea este întemeiată pe dispozițiile art. 1 din lege, nu și cererea întemeiată pe art. 19 din Legea nr. 554/2004, ce are ca obiect repararea prejudiciului.
Dispozițiile art. 19 alin. (2) din Legea nr. 554/2004, care instituie termenul de prescripție de cel mult un an pentru solicitarea despăgubirilor, dacă acestea nu au fost solicitate odată cu acțiunea în anulare a actului administrativ, are în vedere tocmai acele situații în care, în momentul introducerii cererii de anulare a actului administrativ individual, persoana vătămată nu poate, în mod obiectiv, cunoaște existența și întinderea pagubei, astfel că nu poate formula concomitent o acțiune în despăgubire.
Membrii Consiliului Baroului nu pot fi obligați la despăgubiri, pentru că actul a cărui cenzură s-a realizat este rezultatul pronunțării unui organ colectiv, căruia baroul i-a dat anumite însărcinări și care exercită în numele acestuia atribuțiile prevăzute expres în Legea nr. 51/1995, iar avocații nu au calitatea de funcționari publici.

(Curtea de Apel Pitești, s. com., de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 1563 din 10 noiembrie 2010)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Avocat exclus din profesie. Constatarea nelegalității deciziei. Cerere de despăgubiri. Condiții și persoane obligate la plată was last modified: iulie 20th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.