JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Arbitraj soluţionat de Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor în Investiţii Washington. Cheltuieli de arbitraj solicitate în faţa instanţei naţionale. Condiţii de admisibilitate

7 dec. 2016
Vizualizari: 101
  • C.civ. din 1864: art. 998
  • C.civ. din 1864: art. 999
  • C.proc.civ. din 1865: art. 166
  • C.proc.civ. din 1865: art. 274
  • Decretul Consiliului de Stat nr. 62/1975

Asupra acțiunii în pretenții formulată în fața instanței naționale prin care se solicită cheltuielile de judecată efectuate într-un litigiu arbitral soluționat de Centrul Internațional pentru Rezolvarea Disputelor în Investiții Washington, cheltuieli rezultate din arbitraj ce au reprezentat un capăt de cerere distinct solicitat în fața instanței arbitrale și respins de aceasta, nu are căderea de a se pronunța instanța națională. Aceasta, întrucât o altă soluție pronunțată de instanța națională pe aceeași sumă de bani ar echivala cu o încălcare a Convenției CIRDI și a autorității de lucru judecat a hotărârii arbitrale. În acest context juridic, în mod corect a fost înlăturată susținerea reclamantei vizând faptul că temeiul de drept pentru acordarea acestor cheltuieli de judecată nu-l reprezintă art. 274 C. proc. civ., ci art. 998 – 999 C. civ., pe motiv că acțiunea promovată în litigiul arbitral a fost șicanatorie și vexatorie.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 2040 din 7 decembrie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Arbitraj soluționat de Centrul Internațional pentru Rezolvarea Disputelor în Investiții Washington. Cheltuieli de arbitraj solicitate în fața instanței naționale. Condiții de admisibilitate was last modified: mai 24th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.