JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Arbitraj. Incidenţa prescripţiei ca motiv de anulare a unei hotărâri arbitrale

17 mai 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 38
  • C. proc. civ. din 1865: art. 364 lit. i)
  • Decretul nr. 167/1958: art. 1 alin. (2)
  • Decretul nr. 167/1958: art. 16 alin. (3)
  • Decretul nr. 167/1958: art. 18

Prescripția reglementată prin Decretul nr. 167/1958 este concepută ca o instituție de ordine publică, guvernată de norme imperative, concluzie care se desprinde din conținutul prevederilor art. 1 alin. (2), potrivit cărora orice clauză care se abate de la reglementarea legală a prescripției este nulă, și din cele ale art. 18, care instituie obligația instanțelor de judecată și a organelor arbitrale ca, din oficiu, să cerceteze dacă dreptul la acțiune sau la executare silită este prescris. Prin urmare, susținerea conform căreia prescripția nu ar reprezenta un motiv de ordine publică și nu se circumscrie cazului de anulare a hotărârii arbitrale prevăzut de art. 364 lit. i) C. proc. civ. este neîntemeiată.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 878 din 17 mai 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Arbitraj. Incidența prescripției ca motiv de anulare a unei hotărâri arbitrale was last modified: mai 30th, 2022 by Redacția ProLege
Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.