JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Arbitraj cu elemente de extraneitate. Acţiune în anulare hotărâre arbitrală. Renunţare la calea de atac. Dispoziţii legale aplicabile

7 feb. 2012
Vizualizari: 148
  • C. proc. civ.: art. 341
  • C. proc. civ.: art. 364
  • C. proc. civ.: art. 364^1
  • C. proc. civ.: art. 369

În cazul în care prin clauza compromisorie părțile au supus litigiul Regulilor arbitrale ale Camerei de Comerț și Industrie Paris, stabilind, totodată, că legea aplicabilă contractului este legea română, devin aplicabile prevederile din Codul de procedură civilă român referitoare la arbitraj.
Prin urmare, chiar dacă potrivit art. 28 alin. (6) din Regulile ICC Paris, hotărârile arbitrale sunt obligatorii și irevocabile, considerându-se că părțile au renunțat la dreptul lor la orice recurs împotriva acestor hotărâri prin simpla achiesare la aceste reguli, dispozițiile art. 3641 C. proc. civ. – aplicabile în speță – prevăd faptul că părțile nu pot renunța prin convenția arbitrală la dreptul de a introduce acțiunea în anulare împotriva hotărârii arbitrale, renunțarea la acest drept putându-se face doar după pronunțarea hotărârii arbitrale. Așa fiind, cum în cauză, după pronunțarea hotărârii arbitrale, pârâta arbitrată nu a înțeles să renunțe expres la dreptul său de a cere desființarea hotărârii și să o execute de bună voie, respingerea ca inadmisibilă a acțiunii în anulare promovată este fără fundament legal.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 490 din 7 februarie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Arbitraj cu elemente de extraneitate. Acțiune în anulare hotărâre arbitrală. Renunțare la calea de atac. Dispoziții legale aplicabile was last modified: august 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.