JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Apelul. Decăderea apelantului din dreptul de a propune probe în apărare. Condiţii şi efecte

13 nov. 2018
Vizualizari: 159
  • NCPC: alin. (3)
  • NCPC: art. 254
  • NCPC: art. 470 alin. (1) lit. d)
  • NCPC: art. 478

În cazul în care apelantul nu a propus probe specifice fondului prin cererea de apel, sancțiunea decăderii cu privire la acestea nu poate fi operabilă decât dacă, în condițiile art. 254 C. proc. civ., acestea nu ar fi fost propuse prin cererea de chemare în judecată. Astfel, deși dispozițiile art. 470 alin. (3) C. proc. civ. prevăd că neindicarea probelor este sancționată cu decăderea, totuși, nu poate fi ignorat că această sancțiune vizează, potrivit art. 470 alin. (1) lit. d), probele pentru susținerea motivelor de apel. În aceste condiții, decăderea din acest drept ar fi putut fi invocată de instanța de apel exclusiv cu privire la dovedirea motivelor de apel, iar nu a temeiniciei acțiunii, dacă în fața primei instanțe probele au fost propuse în condițiile legii.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 4804 din 13 noiembrie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Apelul. Decăderea apelantului din dreptul de a propune probe în apărare. Condiții și efecte was last modified: iulie 11th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.