JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Apel. Încălcarea de către instanța de apel a dispozițiilor art. 480 alin. (3) teza a II-a NCPC. Consecințe

15 iul. 2020
Vizualizari: 104
  • NCPC: art. 151
  • NCPC: art. 194
  • NCPC: art. 480 alin. (3) teza a II-a
  • NCPC: art. 81 alin. (1)
  • NCPC: art. 83 alin. (1)

În cazul în care partea a solicitat prin cererea de apel trimiterea cauzei spre rejudecare, iar ulterior, în cadrul dezbaterilor care au precedat pronunțarea deciziei, a formulat o nouă cerere, de evocare a fondului de către această instanță, instanța de apel, constatând că în mod greșit prima instanță a soluționat procesul fără a intra în judecata fondului, ca efect al admiterii greșite a excepției procesuale a lipsei calității de reprezentant, avea obligația de a trimite cauza spre rejudecare aceleiași instanțe sau unei instanțe egale în grad, astfel cum dispun prevederile art. 480 alin. (3) teza a II-a C. proc. civ. Prin urmare, procedând la amânarea cauzei pentru evocarea fondului după anularea sentinței apelate, instanța de apel a încălcat normele de procedură sancționate cu nulitatea, fiind incident motivul de recurs prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1365 din 15 iulie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Apel. Încălcarea de către instanța de apel a dispozițiilor art. 480 alin. (3) teza a II-a NCPC. Consecințe was last modified: aprilie 4th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.