JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Anularea acţiunii reclamantei societate profesionistă pentru lipsa capacităţii de exerciţiu, prin însuşirea cererii de chemare în judecată de către lichidatorul judiciar al reclamantei. Confuzia instituţiilor privind capacitatea de exerciţiu a persoane

16 iun. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 19
  • NCC: art. 209-210
  • NCPC: art. 56-57

Capacitatea de exercițiu nu se confundă nici cu reprezentarea persoanei juridice, deși aceasta se manifestă prin intermediul reprezentanților săi legali. În ceea ce privește încetarea capacității de exercițiu, întrucât legiuitorul nu precizează sfârșitul acesteia, trebuie admis că, similar capacității de folosință, și capacitatea de exercițiu subzistă atâta timp cât societatea este în ființă. Date fiind precizările de mai sus, hotărârea instanței de fond, de anulare a acțiunii reclamantei pentru lipsa capacității procesuale de exercițiu, rezultând din neînsușirea acțiunii de către administratorul judiciar, apare ca fiind rezultatul confuziei săvârșită de prima instanță între capacitatea de exercițiu și reprezentarea persoanei juridice.

(Curtea de Apel Timișoara, s. a II-a civ., decizia nr. 495 din 6 martie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Anularea acțiunii reclamantei societate profesionistă pentru lipsa capacității de exercițiu, prin însușirea cererii de chemare în judecată de către lichidatorul judiciar al reclamantei. Confuzia instituțiilor privind capacitatea de exercițiu a persoane was last modified: mai 20th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.