JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Ajutor public judiciar. Admiterea în parte a pretențiilor formulate prin cererea de chemare în judecată. Inexistența solidarității pasive. Cheltuieli de judecată. Criteriul proporționalității

24 mart. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 134
  • C.proc.civ. din 1965: art. 274
  • C.proc.civ. din 1965: art. 275
  • O.U.G. nr. 51/2008: art. 18

1. Dispozițiile art. 18 din O.U.G. nr. 51/2008 nu reprezintă altceva decât o aplicație a regulii de principiu prevăzută de art. 274 alin. (1) C.pr.civ. Astfel, cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin încuviințarea ajutorului public judiciar nu își pierd, din perspectiva celui căzut în pretenții, caracterul de cheltuieli de judecată, cu deosebirea că, în cazul în care s-a admis cererea de ajutor public judiciar, cheltuielile corespunzătoare se plătesc de către partea care a căzut în pretenții direct statului.
2. În situația în care între pârâți nu există un raport juridic de solidaritate, deoarece pretențiile formulate prin acțiune împotriva fiecăruia dintre ei au fost determinate în mod individual, obligarea acestora la plata în solidar a sumei reprezentând ajutorul public judiciar este contrară prevederilor art. 277 C.pr.civ., text care prevede, în caz de coparticipare procesuală, criteriul naturii raportului juridic de drept substanțial dintre coparticipanți. În consecință, instanța trebuie să determine cheltuielile de judecată – care cuprind și suma ce trebuie plătită de pârâți statului în temeiul art. 18 din O.U.G. nr. 51/2008 – proporțional cu pretențiile admise în contradictoriu cu fiecare dintre ei, diferența reprezentând ajutorul public judiciar care nu poate fi pusă în sarcina acestora urmând a rămâne în sarcina statului, conform art. 19 alin. (1) din același act normativ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 692 din 24 martie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Ajutor public judiciar. Admiterea în parte a pretențiilor formulate prin cererea de chemare în judecată. Inexistența solidarității pasive. Cheltuieli de judecată. Criteriul proporționalității was last modified: aprilie 27th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.