JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Agent comercial. Comitent. Operațiuni de comerț. Contract de agenție . Clauza de neconcurenţă

18 ian. 2018
Vizualizari: 69
  • Legea nr. 509/2002: art. 3 alin. (1)
  • Legea nr. 509/2002: art. 4

Regula impusă de art. 3 alin. 1 din Legea nr. 509/2002 este în sensul că agentul nu poate negocia și nu poate încheia, pe contul său, fără consimțământul expres al comitentului, în regiunea determinată prin contract, operațiuni de comerț concurente privind bunuri și/sau servicii similare celor care fac obiectul contractului de agenție, alineatul următor al textului prevăzând posibilitatea agentului de a reprezenta mai mulți comitenți. Această posibilitate, însă, este condiționată de lipsa unei stipulații contrare în contractul de agent.
Art. 4 alin. 1 din Legea nr. 509/2002 definește clauza de neconcurență ca fiind acea prevedere contractuală al cărei efect costă în restrângerea activității profesionale a agentului pe perioada desfășurării și/sau ulterior încetării contractului de agenție, rezultând astfel că sunt vizate atât perioada derulării contractului, cât și cea ulterioară încetării acestuia.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 50 din 18 ianuarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Agent comercial. Comitent. Operațiuni de comerț. Contract de agenție . Clauza de neconcurență was last modified: iulie 4th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.