JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Admisibilitatea recursului formulat împotriva deciziei pronunțată în recurs ca urmare a greșitei calificări de către instanță a căii de atac exercitată de părțile litigante. Acțiune formulată împotriva actelor emise în aplicarea prevederilor Legii nr. 112/1995. Natura civilă a litigiului. Căi de atac

11 feb. 2015
Vizualizari: 73
  • C.proc.civ. din 1865: art. 304 pct. 1
  • C.proc.civ. din 1865: art.282^1 alin. (2)
  • Legea nr. 112/1995: art. 18
  • Legea nr. 304/2004: art. 54 alin. (2)
  • pct. 9

1. Critica, prin care partea recurentă invocă greșita calificare a căii de atac de către curtea de apel, respectiv recurs și nu apel, împrejurare ce a condus la soluționarea cauzei de către un complet format din trei judecători, cu consecința răpirii unei căi de atac prevăzute de lege, se încadrează în prevederile art. 304 pct. 1 C.proc.civ., iar o astfel de critică nu ar putea fi soluționată și pretinsa greșeală a instanței nu ar putea fi îndreptată decât prin recunoașterea admisibilității căii de atac a recursului.
2. Din analiza de ansamblu a prevederilor Legii nr. 112/1995 reiese fără dubiu concluzia că legiuitorul a înțeles să caracterizeze ca fiind de natură civilă toate litigiile apărute în legătură cu aplicarea acestui act normativ, chiar dacă actele emise în acest sens de organele abilitate să aplice legea specială ar putea fi calificate, într-o interpretare mai largă a legii, ca fiind acte administrative.
Astfel, având în vedere regula instituită de art. 18 din Legea nr. 112/1995, concluzia ce se impune este aceea că hotărârile pronunțate în primă instanță în exercitarea controlului judecătoresc asupra actelor emise de comisiile de aplicare a Legii nr. 112/1995 sunt supuse atât apelului, cât și recursului. Dacă legiuitorul ar fi intenționat să limiteze numărul căilor de atac la una singură, respectiv cea a recursului, ar fi prevăzut-o expres și nu ar fi utilizat sintagma generică „potrivit legii civile”. În acest context, curtea de apel a făcut o greșită aplicare a prevederilor art. 2821 alin. (2) C.proc.civ. și, calificând calea de atac exercitată de părți, ca fiind recurs, în loc de apel, a pronunțat hotărârea cu încălcarea normei imperative privind compunerea instanței ale art. 54 alin. (2) teza I din Legea nr. 304/2004 (potrivit cărora apelurile se judecă în complet de 2 judecători).

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 401 din 11 februarie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Admisibilitatea recursului formulat împotriva deciziei pronunțată în recurs ca urmare a greșitei calificări de către instanță a căii de atac exercitată de părțile litigante. Acțiune formulată împotriva actelor emise în aplicarea prevederilor Legii nr. 112/1995. Natura civilă a litigiului. Căi de atac was last modified: aprilie 6th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.