JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Admisibilitatea acţiunii civile având ca obiect obligarea investitorilor sau proprietarilor, după caz, la plata sumelor reprezentând regularizare cotă de 0,7% la valoarea finală a lucrărilor de construire

27 feb. 2019
Vizualizari: 197
  • Decizia ICCJ nr. 8/19 februarie 2018 - completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
  • Legea nr. 10/1995: art. 40
  • O.G. nr. 92/2003: art. 29
  • O.G. nr. 92/2003: art. 93

Calificarea creanței ce face obiectul litigiului drept o creanță fiscală, conform Deciziei nr. 8/19.02.2018 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, nu conduce la concluzia că sunt aplicabile dispozițiile Codului de procedură fiscală privind stabilirea creanței fiscale doar prin declarație de impunere sau, după caz, prin decizie de impunere emisă de organul fiscal, cu consecința că nu ar fi admisibilă o acțiune judiciară în pretenții de drept comun. În condițiile în care I.S.C. are, potrivit legii, doar atribuțiile de a exercita controlul asupra îndeplinirii obligației de plată și de a colecta taxa prevăzută de art. 40 din Legea nr. 10/1995, neavând competența legală de a efectua inspecție fiscală, care să se finalizeze prin emiterea unei decizii de impunere, trebuie să i se recunoască acestuia posibilitatea de a acționa în justiție, pe calea dreptului comun, pentru a obține obligarea investitorilor/proprietarilor de a plăti cota de 0,7% din cheltuielile pentru executarea construcțiilor/lucrărilor. În lipsa recunoașterii acestui drept de acces la justiție pe calea dreptului comun, prevederile art. 40 din Legea nr.10/1995 ar fi golite de conținut.

(Curtea de Apel București, s. a III-a civ., decizia nr. 148 din 27 februarie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Admisibilitatea acțiunii civile având ca obiect obligarea investitorilor sau proprietarilor, după caz, la plata sumelor reprezentând regularizare cotă de 0,7% la valoarea finală a lucrărilor de construire was last modified: iulie 13th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.