JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiunea în răspundere împotriva administratorului societăţii pentru prejudicii aduse acesteia. Exercitarea dreptului la acţiune de către adunarea generală a acţionarilor. Lipsa capacităţii de exerciţiu a acţiunii în justiţie în privinţa adunării generale

29 iun. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 35
  • Legea nr. 31/1990: art. 155 alin. (1) şi (2)

Dispozițiile art. 155 alin. (1) și (2) din Legea societăților nr. 31/1990, atribuie dreptul de acționare a administratorului, directorului, membrului comitetului director sau consiliului de supraveghere, în competența adunării generale a acționarilor. Acest drept include prerogativa de decizie a introducerii acțiunii în justiție, având unicul obiect de angajare a răspunderii patrimoniale a persoanei mai sus arătate. 
Prin urmare, adunarea generală a acționarilor are capacitate de folosință sub aspectul dreptului de a hotărî asupra angajării răspunderii patrimoniale, capacitate care îi este conferită în mod expres de articolul 155 alin. (1) din Legea societăților, însă capacitatea de exercițiu în sens procesual, în vederea materializării atributului de a sta în justiție în calitate de parte, aparține doar societății în calitate de persoană juridică, având drepturi și obligații ce pot fi exercitate în justiție.

(Curtea de Apel Timișoara, s. a II-a civ., decizia nr. 554 din 29 iunie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiunea în răspundere împotriva administratorului societății pentru prejudicii aduse acesteia. Exercitarea dreptului la acțiune de către adunarea generală a acționarilor. Lipsa capacității de exercițiu a acțiunii în justiție în privința adunării generale was last modified: martie 30th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter