JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune pentru anularea unei hotărâri de consiliu local. Apartenenţa gazelor de şist la categoria „resurselor de petrol”. Competenţa de a dispune asupra explorării şi exploatării gazelor de şist

3 sept. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 30
  • Legea nr. 215/2001: art. 36
  • Legea nr. 238/2004: art. 1
  • Legea nr. 238/2004: art. 2 pct. 24 53 şi 54

Prin decizia nr. 25/29.06.2015, pronunțată de I.C.C.J., Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, s-a stabilit că: „Dispozițiile art. 1 din Legea nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare, se interpretează în sensul că gazele de șist se includ în categoria „resurselor de petrol” ce fac obiectul exclusiv al proprietății publice și aparțin statului român”. Reținându-se apartenența gazelor de șist la categoria resurselor de petrol și incidența Legii nr. 238/2004, se constată că potrivit art. 53 și art. 54 este atribuția ANRM de a reglementa operațiunile petroliere, care, potrivit definiției date în art. 2 pct. 24 din Legea nr. 238/2004, reprezintă ansamblul de activități de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare a unui zăcământ petrolier, ceea ce presupune și stabilirea metodelor de explorare și exploatare și, prin urmare, hotărârea Consiliului local de a interzice explorarea, dezvoltarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice și a altor metode este dată cu depășirea atribuțiilor conferite prin lege.

(Curtea de Apel Bacău, s. a II-a civ., de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 1357 din 3 septembrie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune pentru anularea unei hotărâri de consiliu local. Apartenența gazelor de șist la categoria „resurselor de petrol”. Competența de a dispune asupra explorării și exploatării gazelor de șist was last modified: aprilie 10th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.