JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în rezoluţiunea unui antecontract de vânzare-cumpărare. Întreruperea termenului de prescripţie a dreptului material la acţiune. Condiţii şi efecte

24 nov. 2015
Vizualizari: 72
  • C. civ. din 1864: art. 1039
  • C. civ. din 1864: art. 1041
  • C. civ. din 1864: art. 1546
  • C.civ. din 1864: art. 969
  • Decretul nr. 167/1958: art. 16 alin. (1) lit. a)
  • Decretul nr. 167/1958: art. 3 alin. (1)

Faptul predării posesiei bunului se constituie într-o cauză de întrerupere a termenului de prescripție atât pentru exercitarea acțiunii în pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare, cât și pentru exercitarea acțiunii în rezoluțiunea antecontractului de vânzare-cumpărare, întrucât ambele acțiuni dau naștere unui drept de aceeași natură, respectiv dreptul de creanță. Astfel, în condițiile în care promitenta-cumpărătoare se află în posesia bunului imobil ce face obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare și a contractului de construire, bun care nu a fost pretins de promitenții-vânzători pe calea unei acțiuni personale sau reale, termenul de prescripție a dreptului material la acțiunea în rezoluțiunea actului începe să curgă de la data la care promitenta-cumpărătoare a aflat că nu mai este posibilă vânzarea.

(I.C.C.J., s. a VI-a civ., decizia nr. 2410 din 24 noiembrie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în rezoluțiunea unui antecontract de vânzare-cumpărare. Întreruperea termenului de prescripție a dreptului material la acțiune. Condiții și efecte was last modified: aprilie 26th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.